The Populist project was undertaken by Lagranja Design, a Barcelona based design office and within the scope of the project this historical premise in Bebek, which is one of the popular neighborhoods of Istanbul, is re-interpreted and re-used with the architectural approach and technology of today. The application and construction processes of The Populist project, designed as a 3-floor restaurant on a total area of 1050m² were carried out by YOO Architecture.

The beer tanks in the general concept of the project were re-designed specifically for this project. Along with the tanks, also metals and pipes that bolster the industrial concept are used in various areas in order to create a holistic effect. The tanks are mounted on the ceiling in a way that gives the impression that tanks are extending beyond the ceiling, and the concept is supported by connecting special pipes equipped with lighting fixtures to these tanks on the ceiling. Also pipes are equipped with an automation system that can change the lights according to different scenarios, for different events and weather conditions.

 

As these metal tanks conceived for the Dream Machine were produced much heavier than the calculated weight, first the acoustic paints were removed and MDF is attached to reinforce the ceiling. Following the reinforcement of the ceiling, the design of the remaining areas were changed and finalized. Acoustic values for the space were calculated rigorously both due to the location of the premise and our Angie club project which is also located in the same premise. For acoustic panels mock ups were requested from various firms. The supply of the requested amroc panels were challenging in terms of delivery and timing. For this reason original amroc panels were ordered in flat slab forms and holes were drilled on the panels to create the desired effect. The holes drilled on panels were made according to the lighting fixtures and relevant construction process for each panel was carried out on site.

 

Acoustic paint was applied on ceilings and perforated acoustic panels were installed on lower levels and walls. Fire retardant velvet curtains were used to support the sound control. All construction works like manufacturing of parts, supply of furniture and materials were completed expeditiously. While working with many different teams during this process, both local and foreign, we ensured the coordination and managed to complete the process within 6 months. The main element that shaped the general approach of the project was to create a volumetric broadness taking advantage of the gallery space at the focus point of the space and to create the sense of transparency in perception. The bespoke “Dream Machine” that catches the attention at the gallery space is composed of metal and semi permeable tanks cut in half and mounted on the ceiling. In the application process, we carried out studies with many local and foreign paint production companies for the acoustic paint to be applied on the Dream Machine. In the end we decided to move forward with the brand that provided the desired high quality and the acoustic values we requested. The painting process was completed in 3 days by a team from abroad.